Echipamente de protectie Safety Equipements

EN 342

EN 342

Protectie impotriva frigului

Norme: EN 342:2004 - Inlocuieste ENV 342:1992
Protectie impotriva frigului (temperaturi mai mici de -5°C)

Sunt folositi urmatorii parametri:

a: (U) Icler; rezultatul izolarii de baza
+ Referinta tipului de imbracaminte interioara

b: (U) Icle; rezultatul izolarii termice
Optional: “X” nu inseamna testat

a (U) si b (U): Rezultatul masurat al izolatiei termice

Aceste valori (m2 K/W) sunt masurate pe o “miscare” (Icler) sau (Icle) manechin static, purtand senzori pe diferite parti ale corpului.

(U) = indica tipul de imbracaminte interioara folosita pe manechin

(B) = face referire la imbracaminte interioara folosita pe sub salopete/combinezoane: tricouri cu maneci lungi, imbracaminte de corp termica suplimentara, sosete, manusi tricotate.

(C) = imbracaminte interioara customizata specific de catre producator

(R) = indica tipul de imbracaminte interioara folosita atunci cand doar o jacheta sau un pantalon este masurat. In acest caz imbracamintea interioara aditionala este inlocuita cu o camasa si alte haine de lucru usoare. Valoarea Icler a tuturor articolelor de imbracaminte interioara este +/- 0,185 m2. K/W.

Prin testarea completa a hainelor pe manechin, proiectarea este si ea luata in considerare. In timpul dezvoltarii, in faza de protectare, incalzirea (de la interior) a manechinului si un aparat de fotografiat termic a imaginii pot fi utilizate pentru a detecta zonele de pierdere a caldurii.

Se poate vedea diferenta de cantitate a caldurii, pierduta de un articol protectat bine, si un articol proiectat prost. Culoarea portocaliu-rosu indica o zona importanta de pierdere a caldurii, in timp ce nuantele de albastru indica zonele bine izolate.

EN 343

EN 343

Protectie impotriva ploii

Norme: EN 343: 2003 / EN 343: 2003 / A1: 2007 - Inlocuieste ENV 343: 1998

Rezistenta la patrunderea apei si rezistenta la vapori de apa sunt cele doua proprietati principale, care sunt testate in EN 343.

Sunt folositi urmatorii parametrii:

X: Rezistenta la patrunderea apei (3 nivele)

Rezistenta la penetrarea apei este ce mai importanta calitate pentru o protectie adecvata. Rezistenta la penetrarea apei este exprimata in kPa dar, o expresie mai usor de inteles este in milimetrii de apa pe coloana.

Y: Rezistenta la vapori de apa - proprietati respiratorii (3 nivele)

Unitatea clasica si usor de inteles pentru respirabilitate este definita ca g/m2 per 24 de ore. Cu toate acestea EN 343 utilizeaza o valoare de rezistenta a vaporilor Ret (m2. Pa/W), care este masurata de testul ISO 11092.

Pentru o intelegere mai clara, cu cat valoarea Ret este mai mare, cu atat materialul este mai rezistent, si in concluzie mai putini vapori patrund prin material in conditii speciale de laborator (static, temperatura ISO 35°C).

Imbracamintea respirabila permite evacuarea transpiratiei departe de piele. Atunci cand prea multa umiditate este acumulata in haine, apare condensul, iar pielea se simte lipicioasa.

In situatii atmosferice exista riscul de racire prea rapida, iar in imprejurari calde ritmul inimii va creste si dupa un timp, exista riscul de stres termic. Confortul se poate simti atunci cand cantitatea de caldura este trasa departe.

EN 471

EN 471

Imbracaminte de avertizare de mare vizibilitate

Norme: EN 471:2003/EN 471:2003/A1:2007

Vizibilitate in timpul zilei, in amurg si in intuneric.

Datorita acestui tip de imbracaminte, vizibilitatea purtatorului este imbunatatita, reducand riscul accidentelor.

EN 471 are doua clase de performanta diferite:

X: Suprafata materialului fluorescent si retro-reflexiv (3 nivele)

Proportia de material de fond fluorescent si materiale retroreflectorizante.

Y: Performanta materialului retro-reflectorizant (2 nivele)

Exista 2 clase de performanta pentru materialele reflectorizante (clasa frecvent utilizata "2" si clasa inferioara "1" care este mai rar intalnita.

EN 1149

EN 1149

Proprietatile electrostatice pentru imbracamintea de protectie

Aceste articole de imbracaminte sunt folosite in medii unde exista risc de explozie (medii ATEX). Materialul exterior al imbracamintei este anti-static. Anexa II, art. 2.3. din Directiva ATEX 99/92 / CE privind protectia lucaratorilor care pot fi expusi la riscul de explozie spune:
"Muncitorii trebuie sa fie echipati cu imbracaminte de lucru prevazuta cu materiale care nu produc descarcari electrice care pot aprinde atmosfere explozive.

Sub indrumarea directivei de productie PPE 89/686/C a fost creata o serie de standarde referitoare la proprietatile electrostatice.

EN 1149-5:2008 - Cerinte de performanta
PPE Anti-static este certificata EN 1149-5. Acest standard acoperă cerintele de performanta si se refera la alegerea a 2 metode de testare diferite (EN 1149-1 sau EN 1149-3)

EN 1149-1:2006 - Masurarea rezistivitatii de suprafata

Aceasta metoda de testare este cea mai potrivita pentru acele materiale al caror camp electrostatic este bazat pe suprafata conductoare (de exemplu care contin suprafata conductoare sau un strat omogen conductor acoperit cu PVC). Aceasta metoda nu este adecvata pentru fibrele cu miez conductor).

EN 1149-3:2004 - Masurarea rezistivitatii de suprafata

Aceasta metoda de testare este o referinta pentru materialele in cazul carora comportamentul disipativ electrostatic se bazeaza pe fibre conductoare principale, dar poate fi de asemenea folosita pentru materiale de suprafata. In seria 1149, exista, de asemenea EN 1149-2 ( masurarea rezistentei electrice printr-un material; rezistenta verticala) care este folosit ca o medota de testare in EN ISO 11611 (imbracaminte pentru sudori) si care este, de asemenea, mentionata in anexa H de EN 469:2005. Un test complet de imbracaminte este in curs de dezvolcate si va fi emis ca EN 1139-4.

EN 1486

EN 1486

Imbracaminte de protectie pentru pompieri

Metode de incercare si cerinte pentru imbracamintea specializata in combaterea indendiilor. Prezentul Standard European considera aceste cerinte necesare pentru protectia intregului organism, inclusiv cap, maini si picioare. Acest standard european stabileste metode de testare si cerinte minime de performanta pentru imbracamintea de protectie folosita de echipele specializare in stingerea incendiilor.

Aceasta imbracaminte oferta protectie impotriva caldurii radiante intense, si trebuie purtata perioade scurte de timp, pentru a permite pompierului sa faca fata in situatii de salvare specifice cu risc ridicat, care necesita de asemenea, utilizarea de aparate de respiratie.

Acest standard european face referire doar la imbracaminte, mai exact, la capacitatea materialului exterior de a reflecta caldura intensa radianta. Acest tip de imbracaminte se poate aplica in diferite activitati industriale care implica niveluri ridicate de caldura radianta.

Imbracamintea specificata in acest standard nu este inclusa in standardul EN 469.

EN1486:2007
Flacara raspandita
Transfer de caldura (radiatii)
Transfer de caldura (prin convectie)
Caldura la contact
Rezistenta la caldura
Schimbarea dimensionala
Rezistenta la tractiune
Forta de spargere
Forta de rupere
Cusatura rezistenta
Umezeala la suprafata
Testare pentru toata imbracamintea (optional)

EN 13034

EN 13034

Imbracaminte de protectie impotriva produselor chimice lichide - Performanta de protectie limitata

Datorita rechizitelor complexe care sunt obligatorii pentru aceste PPE, va indrumam cu caldura sa respectati instructiunile ce vin cu aceste articole de imbracaminte.

Ghidul descrie clasificarea diferitelor proprietati ce trebuie testate.

EN 13034 ofera cel mai scazut nivel de protectie chimca destinat sa protejeze o potentiala expunere la cantitati mici de pulverizare sau volum redus de stropi mai putin periculosi impotriva carora nu este necesara o bariera completa de permeabilitate (la nivel molecular).

Sunt folositi urmatorii parametri:

Costum de tip 6

Costumele de tip 6 oferta protectie cel putin pentru trunchi si membre (de exemplu combinezoane dintr-o bucata sau costume din 2 bucati).

Costume de tip PB[6]

Protectie partiala a corpului pentru parti specifice ale corpului (vestoane, sorturi).

In ceea ce priveste tipurile de imbracaminte 3 si 4, EN 13034 se refera la metodele de teste specificate in standardul EN 14325. Pentru toate cerintele, cu exceptia penetrarii de lichid si respingere, se va obtine cel putin nivelul 1 de protectie.

EN 14116

EN 14116

Imbracaminte de protectie impotriva propagarii limitate a flacarilor

Inlocuieste EN 533:1997

Acest standard international specifica cerintele de performanta pentru imbracamintea si materialele folosite impotriva propagarii limitate a flacarilor.

Standardul nu se aplica pentru pompieri (EN 469) si sudori (EN 470 - EN ISO 11611).

Scopul este de a reduce posibilitatea arderii imbracamintelor, si prin urmare constituirea unui pericol: purtatorul nu ar trebui sa sufere leziuni suplimentare din cauza arderii hainelor.

Imbracamintea de protectie este destinata sa protejeze lucratorii impotriva contactului scurt ocazional cu flacari mici. Circumstantele de lucru nu ofera nici un risc semnificativ de caldura excesiva. Pentru protectie impotriva pericolelor termice, recomandam cu caldura utilizarea articolelor certificare ISO 11612 (imbracaminte de protectie impotriva caldurii si focului).

Sunt folositi urmatorii parametri:

Cerinte pentru flacara limitata - index 1

Flacara nu se raspandeste, nu exista resturi in flacari, nu exista o aprindere ulterioara, se poate forma o gaura.

Cerinte pentru flacara limitata - index 2

Flacara nu se raspandeste, nu exista resturi in flacari, nu exista o aprindere ulterioara, nu se poate forma o gaura.

Cerinte pentru flacara limitata - index 3

Flacara nu se raspandeste, nu exista resturi in flacari, nu exista o aprindere ulterioara, nu se poate forma o gaura, durata unei flacari ce se formeaza ulterior este mai mica de 2 secunde.

EN 136

Dispozitiv de protectie respiratorie – Masti pentru Fata cu Acoperire Completa

Acest Standard European specifica cerintele minime pentru mastile de fata cu acoperire completa pentru dispozitive de protectie respiratorie. O masca pentru fata cu acoperire completa inseamna: acoperire ochi, nas, gura si barbie. Masca poate fi fabricata din cauciuc natural, EPDM sau cauciuc silicon.

Mastile pentru fata sunt cuprinse in trei calse:

Clasa 1 protectie minima si intretinere redusa

Clasa 2 protectie normala si parti ce necesita intretinere

Clasa 3 protectie maxima , folosite pentru pompieri

EN 140

Acest standard european specifica cerintele minime vizavi de mastile pentru fata ca aparte a dispozitivelor de protectie respiratorie, excluzand echipamentele pentru salvare si cele pentru scufundari.

EN 149

Dispozitive de protectie respiratorie – Masti pentru fata

Acest Standard European specifica cerintele minime pentru semi-masti, dispozitive de protectie respiratorie impotriva particolelor.

EN149:2001 + A1:2009 inlocuiesc EN149. Acest standard revizuit specifica testul de expunere (120mg) in concordanta cu EN13274-7. In completare, mastile de unica folosinta/o singura tura(NR) sau reutilizabile/mai mult de o singura tura(R).

EN 166

Acest standard acopera toate cerintele de baza pentru ochelari de protectie si va fi marcat pe lentila si rama corespunzator.

EN 175

Ochelari si casca de sudura

Acest Standard European armoniazt pentru echipamnet de protectie personala folosit pentru a proteja ochii operatorului si fata impotriva radiatie optiece si alte riscuri sau pericole specifice in sudarea obisnuita, taiere sau operatii similare.

EN 345

Acest standard international specifica cerintele de baza si optionale pentru utilizarea incaltamintei de protectie in scopuri variate: riscuri mecanice, rezistenta la alunecare, comportamentul ergonomic.

Sistemul de clasificare folosit pentru a identifica protectia oferita de incaltaminte este listat mai jos:

-SB – Prezenta bombeului asigura protectia impotriva leziunilor degetelor la impcatul cu obiectele in cadere. Nivelul de protectie oferit este de 200 jouli. Produsul asigura prevenirea ranilor de compresie a degetelor in caz ca sunt prinse sub un obiect greu. Nivelul de protectie este de 15 kN.

-SBP – este format din SB si aditional Rezistenta la patrundere.

-S1 – este format din SB si aditional: zona de sprijin inchisa, proprietati antistatice s absorbtia energiei in zona de sprijin.

-S1P – Este format din S1 si aditional rezistenta la patrundere.

-S2 – este format din S1 si aditional: rezistenta la patrundere, rezistenta la apa si absorbtie.

-S3 – este format din S2 si aditional: talpa exterioara cu clema aplicata si rezistenta la patrundere.

-S4 – Protectie bombeu 200Jouli. Toata incaltamintea polimerica sau de cauciuc are proprietati antistatice si absorbtie a energiei in zona de sprijin.

EN 352

Dispozitive de protectie auditiva.

Acest standard stipuleaza faptul ca persoanele ce lucreaza in medii cu niveluri de zgomot intre 80dBA(nivel inferior de actiune) si 85dBA trebuie sa aiba protectie auditiva adecvata la cerere. Cand nivelurile de zgomot sunt sau depasesc 85 dBA(nivel superior de actiune), protectie auditiva adecvata trebuie furnizata si purtata.

EN 352 Partea 1 Castile pentru urechi.

EN 352 Partea 2 Protectie auditiva. Dopuri pentru urechi.

EN 352 Partea 3 Castile pentru urechi montate pe caschete.

EN 352 Partea 4 Protectie auditiva. Cerinte de siguranta si testare. Casti pentru urechi dependente de nivel.

EN 353

Acest standard specifica metodele diverse de testare.

EN 353-1 Echipament personal de protectie impotriva caderilor de la inaltime cu opritori si ancorare rigida.

EN 353-2 Echipament personal de protectie impotriva caderilor de la inaltime cu opritori si o linie de ancorare flexibila.

EN 354

Acest standard indica faptul ca rezistenta curelei a trecut testul de cadere libera fara a elibera incarcatura sau a-i provoca daune nejustificate.

EN 358

Echipament de protectie personala pentru pozitionarea in timpul muncii si prevenirea caderilor de la inaltime – centrua pentru pozitionarea in timpul muncii si retinere si pozitionare in timpul muncii.

Acest standard confirma faptul ca centura pentru pozitionarea in timpul muncii si cureaua au rezistat testului de forta statica pentru mau mult de 3 minute fara a elibera incarcatura.

EN 360

Echipament de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime – Opritor de cadere retractabil.

Acest standard se ocupa de opritorii de cadere cu dispozitiv de auto blocare si un sistem auto retractabil pentru curea. Un element disipativ de energie poate fi incorporat in echipament.

EN 361

Echipament de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime – Harnasament complet.

Acest standard declara faptul ca harnasamentul a trecut testul de cadere libera ce presupune o cadere libera cu o greutate de 50 kg pentru a simula o persoana. Aceasta arata cum va raspunde harnasamentul intr-o cadere.

EN 362

Echipament de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime – Conectori.

Acest standard arata faptul ca toti conectorii din aceasta gama au trecut testul de rezistenta cerut pentru acest standard.

EN 364

Echipament de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime. Metode de test.

Acest standard descrie diferitele metode de test ale variatelor echipamentelor de protectie personala impotriva caderilor de la inaltime, cat si echipamentul de test.

EN 374

Manusi de protectie impotriva substantelor chimice si microorganismelor.

EN 374-1:2003 specifica cerintele aferente manusilor de protectie impotriva substantelor chimice si/sau micro-organismelor.

EN 374-2:2003 specifica metodele de testare aferente rezistentei la infiltrare a manusilor, ce ofera protectie impotriva substantelor chimice si micro-organismelor.

EN 374-3:2003 specifica determinarea gradului de rezistenta aferent materialelor din care sunt confectionate manusile de protectie conform permeatiei cauzate de diverse substante chimice negazoase cu risc sporit in conditiile contactului continuu.

Manusile trebuie sa demonstreze ca sunt o bariera efectiva impotriva lichidelor si a micro-organismelor. Nivelurile de performanta sunt in conformitate cu Nivelurile de Calitate Acceptate (AQL) unde mostre sunt colectate si testate in timpul productiei pentru gauri si scurgeri prin umflare cu aer sau prin umplere cu apa.

Manusile trebuie sa atinga cel putin nivelul 2 pentru a fi considerate rezistente la micro-organisme.

Nivel1 = AQL 4.0
Nivel2 = AQL 1.5
Nivel3 = AQL 0.65

EN 381

EN 381

Standardul privind eqipamentul de protectie personala ofera protectie impotriva unui fierastrau sau unui lant de drujba.

Standardul european EN 381 se supune imbracamintei de protectie pentru utilizatorii de drujbe.

Norma prevede 4 clase care corespund vitezei lantului cu care au fost efectuate testele.

Nu toate clasele sunt autorizate in fiecare parte a normei.

Clasa 0: 16 m / s
Clasa 1: 20 m / s
Clasa 2: 24 m / s
Clasa 3: 28 m / s

Norma este impartita in mai multe parti diferite (sau modele).

Fiecare parte trateaza o anumita parte a corpului:

EN 381-5
Prevede protectia la nivelul membrelor inferioare impotriva contactului accidental cu un ferastrau sau drujba. Echipamentele de protectie de tip A ofera protectie frontala a piciorului (5 cm suprapunere pe cusatura exterioara a piciorului stang si cusatura interioara a piciorului drept). Echipamentele de protectie de tipa A si B sunt potrivite pentru industria forestiera pentru taietori de lemne profesionisti care au fost informati si antrenati. Echipamentele de tip C sunt potrivite pentru persoane care folosesc foarte rar drujbe.

EN 381-7
Indeplineste cerintele pentru manusi de protectectie pentru drujbe.

EN 381-9
Indeplineste cerintele pentru protectiile de bocanci impotriva drujbelor.

EN 381-11
Indeplineste cerintele pentru protectia partii superioare a corpului.

EN 388

Manusi de protectie impotriva riscurilor mecanice.

Standardul se aplica pentru toate tipurile de manusi de protectie, in conformitate cu riscurile fizice si mecanice provocate de materialele abrazive, taieturile de lame, prin rupere sau intepare. Standardul se plica impreunca cu EN420.

Nivele de performanta:

Test nivel 1 nivel 2 nivel 3 nivel 4 nivel 5
Rezistenta la abraziune (numarul de cicluri) 100 500 2000 8000 -
Rezistenta la taierea cu lama (index) 1.2 2.5 5.0 10.0 20
Rezistenta la taiere (N) 10 25 50 75 -
Rezistenta la gaurire (N) 20 60 100 150 -

Cerinte:

a. Rezistenta la abraziune: numarul de cicluri necesare pentru a deterioara o mostra la viteza constanta.

b. Rezistenta la taierea cu lama: numarul de cicluri necesare pentru a taia o mostra la viteza constanta.

c. Rezistenta la uzura: forta maxima necesara pentru a uza mostra.

d. Rezistenta la perforare: Forta necesara pentru a gauri mostra cu un perforator standard.

EN 397

Casti de siguranta industriale

Acest standard are in vedere: Amortizarea socurilor, rezistenta la penetrare, rezistenta la flama si curea pentru fixarea barbiei.

EN 407

Standardul specifica rezistenta termica pentru manusile de protectie impotriva caldurii si/sau a focului. Pictograma pentru caldura este acompaniata de un numar forma din 6 cifre(ex: 131212)

Ex.131212 : "1" corespunde cerintei "a" si semnifica nivelul de performanta, "3" corespunde lui "b" si semnifica nivelul de performanta etc.

Cerinte:

a. Rezistenta ignifuga – Durata de timp in care materialul ramane aprins si continua sa se consume dupa eliminarea sursei ignifuge.

b. Rezistenta la contactul termic – Temperatura (100°C-500°C) la care persoana nu simte nici o durere(pentru cel putin 15 secunde).

c. Rezistenta la caldura convectiva – Durata de timp in care manusa poate temporiza transferul termic al flacarilor.

d. Rezistenta la caldura radianta – Durata de timp necesara pentru a creste temperatura la un anumit nivel.

e. Rezistenta la pulverizarea cu metale fierbinti – Cantitatea de pulverizari necesara pentru a creste tempereatura manusii.

f. Rezistenta la pulverizarea excesiva cu metale fierbinti – Cantitatea de pulverizari necesare pentru a cauza deteriorari.

Nivelul de performanta Temperatura de contact Durata limita de timp
1 100°C >=15s
2 250°C >=15s
3 350°C >=15s
4 500°C >=15s

EN 469

EN 469

Imbracaminte de protectie pentru stingerea incendiilor

Sunt folositi urmatorii parametri: EN 13034

Noua norma acorda mai multa importanta ergonomiei, pentru confortul purtatorului si la prevenirea stresului termic.

Una dintre ideile de baza ale noului EN 469: 2005 este faptul ca 3 litere diferite (XYZ) indica nivelul de performanta (un nivel scazut 1 sau un nivel superior 2):

XF1 sau XF2

Performanta in testul de caldura: flacara

X1 sau X2

Performanta in testul de caldura: radiatie

Y1 sau Y2

Performanta in testul de impermeabilitate

Z1 sau Z2

Rezistenta impotriva vaporilor de apa

Membrii CEN au aprobat noul EN 469 pe 22 iulie 2005 pentru a inlocui EN 469: 1995 vechi de 10 ani. Remarcam ca certificarea EN 469 pentru SIOEN, costume de incendiu, este obtinuta cu haine care au fost mai întai spalate de 25 ori la 60 °C.

EN 510

Anti-Incurcaturi

Acest standard specifica proprietatile imbracamintei de protectie ce minimizeaza riscul incurcaturilor sau al aspiratiei de parti mobile cand purtatorul lucreaza cu sau langa masini sau echipamnete mobile periculoare.

EN 511

Riscurile aferente frigului

Acest Standard European specifica cerintele si metodele de testare aferente manusilor de protectie impotriva frigului conductiv, la o temperatura de pana la -50°C

Cerinte:

a. Rezistenta la frigul conductiv (nivel de performanta intre 0-4)

b. Rezistenta la contactul cu frigul (nivel de performanta intre 0-4)

c. Rezistenta impermeabila (nivel de performanta intre 0-1)

EN 531

Standard European pentru imbracamintea de protectie pentru muncitorii expusi la conditii de temperaturi ridicate(imbracamintea pentru pompieri si sudori se exclude)

Urmatoarea clasificare specifica nivelurile de performanta:

A – raspandirea limitata a flacarilor

B – protectie impotriva caldurii convective

C – protectie impotriva caldurii radiante

EN 531 ofera protectie impotriva: schimbului dimensional, dispersi limitata a flamei, caldura convectiva, caldura radianta, improscare cu aluminiu topit si improscare cu fier topit

EN 533

Standard European pentru imbracamintea de protectie ce ofera protectie impotriva caldurii si a flacarilor si materiale care previn raspandirea flacarilor.

EN 812

Standardul specifica cerintele fizice si de performanta, metodele de test si cerintele de marcare pentru castile de protectie industriale.

EN 1073

Imbracaminte de protectie impotriva contaminarii radioactive-Partea 2

Acest Standard European specifica cerintele si metodele de test pentru imbracaminte non-ventilata ce protejeaza impotrica contamirarii radioactive. Astfel de haine sunt destinate sa protejeze doar corpul, mainile si picioarele puratorului dar pot fi utilizate cu accesorii ce ofera protectie aditionala (ex: cizme, manusi).

EN 10819

Riscurile asociate manusilor de protectie: Vibratii/Soc

Acest standard European specifica o metoda pentru masurarile de laborator, analiza datelor si raportul transmisibilitatii vibratiilor manusilor in termeni de vibratie transmisa de la un maner la palma, in intervalul de frecventa de la 31.5Hz pana la 1250Hz. Acest standard defineste o metoda de testare pentru transmisia virbatiilor prin manusi.

EN 11611

EN 11611

Imbracaminte de protectie pentru utilizare in sudura si alte activitati asociate.

Inlocuieste EN 470-1: 1995

Imbracamintea de protectie este destinata sa protejeze purtatorul impotriva stropilor mici de material topit, timp scurt de contact cu flacara, caldura radianta de ARC, imbracamintea minimizeaza posibilitatea de electrocutare prin contact accidental scurt cu conductori electrici activi de pana la 100 V curent direct.

Sunt folositi urmatoarii parametri:

EN 13034

Standardul specifica 2 clase cu cerinte specifice de performanta:

Clasa 1 - nivel inferior:

situatii de sudura cu pericol mic

Clasa 2 - nivel superior:

situatii de sudura cu pericole mari

Ce este un arc electric?

Care sunt efectele secundare care apar in timpul unui arc electric? Un arc electric este un fel de descarcare electrica continua, care produce o lumina puternica si o caldura intensa. Arcul este produs intre doi electrozi la presiune scazuta sau in aer liber. In functie de amperaj, temperaturi mai mari de 10 000°C pot aparea din ARC. In plus fata de aceste temperaturi extreme, poate aparea si o unda de inalta presiune. Aceste unde de inalta presiune pot implica stropi sau aburi de metal si chimicale.

EN 11612

EN 11612

Imbracaminte de protectie impotriva caldurii si focului

Inlocuieste EN 531: 1995

Acest standard inlocuieste EN 531: 1995, dar va rugam sa retineti ca hainele de protectie care au o certificare EN 531 este valabila in continuare. Standardul specifica cerintele de performanta pentru articole de imbracaminte care protejeaza organismul de caldura si flacara (cu exceptia mainilor).

Standardul nu se aplica pentru pompieri (EN 469) si sudori (EN 470 - EN ISO 11611).

Sunt folositi urmatoarii parametri:

1. Cerinte pentru parametrul A
Cerinta minima, combinatie tesatura
conform cu vechiul EN 533 index 3

2. Cerinte pentru parametrul B (B1> B5)
Izolare impotriva caldurii prin convectie

3. Cerinte pentru parametrul C (C1> C4)
Izolare impotriva caldurii radiante

4. Cerinte pentru parametrul D (D1> D3)
Izolarea impotriva aluminiului topit

5. Cerinte pentru parametrul E (E1> E3)
Izolare impotriva fontei topite

EN 12402

Echipamente maritime de protectie personala.

Norma: EN ISO 12402: 2008 - RO 393 - EN 395 - EN 396 - EN 399
Echipamentele sunt impartite in 4 tipuri pentru diverse situatii:

EN 12402-5
Dispozitive ajutatoare de plutire 50N
Ajutor plutire, jachete de flotatie si costume de flotatie. Ofera o pozitie dreapta de plutire pentru buni inotatori numai in ape adapostite cu ajutor in apropiere.

EN 12402-4
Vesta de salvare 100N
Vesta de salvare avand culori reflectorizante de protectie. Produsul urmeaza a fi purtat mereu de persoanele ce nu stiu sa inoate.

EN 12402-3
Vesta de salvare 150N
Vesta de salvare pentru utilizare in conditii extreme. Atentie la gradul de emersiune.

EN 12402-2
Vesta de salvare 275N
Vesta de salvare pneumatica pentru conditii maritime extreme. Compatibila cu articole de imbracaminte rezistente, costume de salvare si hamuri protectoare.

EN 12477

Manusi de protectie pentru sudori

Acest standard european specifica cerintele si metodele de testare pentru manusile de protectie folosite la sudare metalica manuala, taiere si alte procese asociate. In conformitate cu performantele, manusile de protecie pentru sudori se clasifica in doua tipuri:

Tip A: Dexteritate scazuta (cu alte performante inalte)

Tip B: Dexteritate crescuta (cu alte performante scazute)

EN 13688

Imbracaminte de protectie

Cerinte generale: acest standard international specifica cerintele generale si recomandari aferente marcajelor ergonomice si ghidului de marimi pentru imbracamintea de protectie(contine informtatii aferente producatorului).

EN 13982

Acest standard specifica cerintele minime pentru imbracaminte de protectie chimica rezistenta la penetrarea de particule solide din aer(tip5). Aceste articole de imbracaminte sunte echipamente de protectie complete, adica acopera corpul, mainile si picioarele.

EN 13982-1 se aplica numai particulelor solide din aer.

EN 14058

EN 14058

Protectie impotriva frigului - temperaturi de peste si -5°C

Norma: EN 14058: 2004

Acest standard stabileste cerintele pentru imbracaminte de protectie individuala pentru a fi purtata la temperaturi de -5° si peste.

Sunt folositi urmatoarii parametri: EN14058

a: clasa de rezistenta termica (3 nivele)

Aceasta valoare Rct in m2 K / W este masurata pe o mostra a materialului produsului; deci nu este masurata pe un manechin termic.

Pentru informarea dvs.: Rct 1 m2. K / W este egal 10 Tog sau 6,53 CLO (expresii alternative de izolare termica).

b: clasa de permeabilitate a aerului (3 nivele)
(Optional, X înseamna ca nu este testat)

Permeabilitatea la aer a materialelor utilizate avand o influenta asupra masurii prin care straturile incalzite de aer izolante din hainele pot fi înlocuite cu aer mai rece, curat. Aceasta permeabilitate la aer (AP) este exprimata in mm/s.

c: Clasa de rezistenta la patrunderea apei (2 nivele)
(Optional, X inseamna ca nu este testat)

Cand impermeabilitatea este necesara, o rezistenta maxima la permeabilitatea de vapori de apa, RET valoare de 55 m2. Pa/W, este necesara.

d: Icler ,; izolatie termica de baza rezultata
(Optional, X inseamna ca nu este testat)

Explicație: a se vedea "e" de mai jos.

e: rezulta izolatie termica
(Optional, X nu înseamna testat)

Cfr. En 342: 2003, aceste valori (în m2 K/W) sunt masurate prin punerea articolului pe o "miscator" (Icler) sau "static" (Icle) manechin termic cu referinte similare a lenjeriei de tip "R" (cu exceptia Balaclava si manusilor; totalul Icler +/- 0,175 m2 K/W) .La evaluare, valoarea minima a Icler-ului este 0,17 m2 K / W si / sau min. Icle este 0,19 m2. K/W.

EN 14126

Acest standard specifica cerintele si metodele de test pentru imbracamintea de protectie de uz limitat ce ofera protectie impotriva agentilor infectiosi.

Imbracamintea purtata de echipele chirurgicale pentru a preveni contaminarea in timpul interventiilor chirurgicale nu este acoperita de domeniul de aplicare al prezentului standard.

EN 15614

EN 15614

Acest standard European specifica metodele de testare si cerintele de performanta minime pentru imbracamintea de protectie conceputa pentru protectia corpului( exceptie fac capul, mainile si picioarele) in timpul stingerii incendiilor sau activitatilor asociate. Produsele nu ofera protectie ignifuga.

Specifica designul general al imbracamintei, nivelul minim de performanta al materialelor utilizate si metodele de testare pentru determinarea acestor nivele si nu se aplica pentru imbracamintea utilizata in situatiile de stingere structurala a incendiilor (EN 469 si ISO 11613) sau in conditiile unui nivel inalt de radiatii infrarosii(EN 1486). Standardul nu se aplica pentru imbracamintea de protectie impotriva riscurilor chimice, biologice, electrice sau radioactive.

EN 14605

EN 14605

Imbracaminte de protectie impotriva lichidelor chimice - Cu test de rezistenta la permeabilitate.

Datorita complexitatii obligatorie a eqipamentului de protectie personala, oferim instructiuni impreuna cu imbracamintea.

Aceste instructiuni detaliate, descriu clasificarea diverselor proprietati care trebuiesc testate.

Urmatorii parametri sunt folositi:

Tip 3: Imbracaminte completa care acopera corpul, conexiuni lichide stranse
Inlocuieste EN 466: 1995

Tip 4: Imbracaminte completa care acopera corpul, conexiuni spray stranse
Inlocuieste EN 465: 1995

Tip PB[3] sau PB[4]: Elemente care ofera protectie individuala la partie ale corpului.
Inlocuieste EN 467: 1995

EN 15025

EN 15025

Metoda de testare- raspandire limitata la flacara

Acest test masoara raspandirea limitata a flacarilor pe tesaturile textile orientate vertical (unu sau mai multe straturi), atunci cand sunt supuse la o mica flacara.

O flacara a unui arzator specific se aplica timp de 10 secunde pe suprafata sau pe marginea de jos. Pentru flacara este preferat propanul.

Standardul descrie cele doua proceduri care se aplica in detaliu:

Procedura A: aprinderea suprafetei
Pozitionarea arzatorului perpendicular pe suprafata de testare
Alinierea axei arzatorului 20mm deasupra liniei stiftului inferior
Ajustarea razei orizontale a flacarii la 25 mm
Încercarea a sase exemplare de material.

Procedura B: aprindere marginei inferioare
Pozitionarea arzatorului in josul exemplarului
Inclinata spre sus un unghi de 30°
Reglarea flacarii pana la 40 mm
Încercarea a sase exemplare de material.

EN 15090

Incaltaminte pentru pompieri

Acest standard este impartit in trei tipuri:

Tip 1 – Potrivit pentru uz general de salvare, actiunilor de stingere a incendiilor, actiunilor de stingere a incendiilor ce implica suprimarea unui incendiu in mediu forestier, plantatii, iarba sau terenuri agricole.

Tip 2 – Potrivit pentru interventiile de stingere a incediilor precum si conservarea bunurilor din cladiri cuprinse de flacari, interventii de stingere a flacarilor din spatii inchise precum nave, vehicule si proprietati implicate intr-o situatie de urgenta sau incendiu.

Tip 3 – Urgente ce implica materiale periculoare cum ar fi potentiale substante chimice periculoase care pot duce la pierderi de vieti omenesti, vatamare personala sau deteriorarea bunurilor si mediului inconjurator. Tot odata este potrivit pentru stingerea si controloarea incendiilor in avion, cladiri, vehicule, nave sau proprietati care sunt implicate intr-o situatie de incediu sau urgenta.

EN 20347

Acest Standard International specifica cerintele de baza si optionale pentru incaltamintea profesionala care nu este expusa la riscurile mecanice(impact sau compresiune)

Standardul este impartit in 6 categorii:

0B – Rezistenta la hidrocarburi, rezistenta la alunecare

01 – Rezistenta la hidrocarburi, rezistenta la alunecare, proprietati antistatice, absorbtia energiei in zona talpii

02 – contine 01 si aditional rezistenta la apa si absorbtie

03 – contine 02 si aditional rezistenta la penetrare si talpa exterioara cu cleme

04 – Regiune inchisa a talpii, proprietati antistatice, absorbtia energiei in regiunea talpii

05 – contine 04 si aditional rezistenta la penetrare cu talpa exterioara cu cleme

EN 20471

Noul Standard International pentru imbracamintea de protectie de vizibilitate inalta

Standardul contine urmatoarele modificari:

1. Banda Retro-Reflectorizanta, Clasa 1 nu este optionala, respectiv Banda de clasa 2 este acceptabila

2. Simbolul EN 20471 a fost modificat

3. Aplicarea benzii retro-reflectorizante: este un aspect obligatoriu ce nu este supus modificarilor, cu exceptia adaugarii benzilor aditionale in zonele solicitate

4. Articolele de clasa 3 sunt articole ce acopera trunchiul cu mansete sau pantaloni lungi

5. Materialele fluorescente trebuie sa fie testate conform luminozitatii dupa expirarea numarului de spalari, specificat pe eticheta

6. Cerintele aferente rezistentei la rupere, rezistentei la ardere si rezistentei la uzura au fost diminuate

7. Rezistenta culorii a fost crescuta la 4

8. Rezistenta culorii pentru spalare/ curatate chimica pentru materialele fluorescente a fost redusa la 4

9. Cerintele aferente permeabilitatii vaporilor de apa pentru toate materialele cu exceptia celor conforme standardului EN343 au fost modificate

10. Banda Retro-Reflectorizanta: performanta dupa aplicarea metodei de testare la spalare solicita pentru fiecare ciclu un ciclu de spalare si unul de curatare

Parametri de performanta:

Clasa 3: Cel mai inalt nivel
Cel mai inalt nivel de protectie - solicitat de oricine lucreaza la/langa autostrazi sau carosabile duale/ aeroporturi. Trebuie sa incorporeze un minim de 0.80m2 material de baza si 0.20m2 de materiale reflectorizante.(4metri cu 5cm latime banda reflectorizanta)

Clasa 2: Nivel intermediar
Solicitat de oricine lucreaza la sau langa drumuri de clasa A sau B, de asemenea pentru soferii de livrari. Trebuie sa incorporeze un minim de 0.50m2 material de baza si 0.13m2 de materiale reflectorizante(2.60metri cu 5 cm latime banda reflectorizanta)

Clasa 1: Nivel minim
Nivelul minim de protectie solicitat de oricine lucreaza la un drum privat sau a fi folosit in combinatie cu un articol de clasa mai inalta. Trebuie sa incorporeze un minim de 0.14m2 material de baza si 0.10m2 de materiale reflectorizante(2metri cu 5 cm latime banda reflectorizanta)

EN 61340

ESD inseeamna Descarcare Electrostatica(ElectroStatic Discharge)

EN 61340-4-3:2002

Protectie electrostatica – Prezinta metoda de testare standard pentru aplicatii specifice referitor incaltaminte. Acest standard specifica metoda de testare pentru determinarea rezistentei electrice a incaltamintei. Potrivit atat pentru producatori cat si pentru utilizatorii finali.

Exista doua tipuri de incaltaminte:

Incaltaminte Electrostatica Conductiva
Incaltamintea testata prin intermediul acestie metode cu rezistenta electrica < 1 Ω x10 la puterea 5

Incaltaminte Electrostatica Disipativa
Incaltamintea testat prin intermediul acestei metode cu rezistenta electrica > 1 Ω x10 la puterea 5 si < 1 Ω x10 la puterea 8

EN 61340-5-1:2007
Standard European pentru protectia dispozitivelor electronice impotriva fenomenelor electrostatice. Acest standard are trei cerinte principale care sunt axate pe planificare si documentare a programului ESD:
Planul de control al programului ESD
Planul de verificare de conformitate
Planul de instruire ESD

IEC 61482

Imbracaminte de protectie impotriva pericolelor termice ale arcului electric

IEC 61482-2 - Inlocuieste CLC / TS 50354: 2003 (sau ENV 50354)

Un arc electric sau explozie, ca urmare a unei intreruperi (de exemplu, un scurt-circuit) intr-o instalatie electrica care genereaza o eliberare brusca de caldura intensa si lumina provocand arsuri grave, orbire sau chiar moartea.

Aceasta descarcare electrica luminoasa intre doi electrozi conductori

- dureaza un timp foarte scurt (0.5s, 1s si rar> 1s)
- dezvolta o caldura radianta foarte puternica (multe mii°C)
- creeaza forte fizice mari, un val de presiune
- imprastie stropi de particule de metal topit sau de metal chiar vaporizat
- zgomot pana la 165 db

IEC 61482-2 specifica cerintele aplicabile materialelor si articolelor de imbracaminte (excl. De protectie a capului, mainilor si picioarelor) pentru imbracamintea de protectie, pentru lucratorii in medii electrice, impotriva pericolelor termice ale unui arc electric.

Cerintele nu se adreseaza socurilor electrice si nici efectelor zgomotului, emisiilor UV, srapnel cu presiune sau influentelor toxice.

BS 7959

Standard pentru Marea Britanie realizat de BSI Group se refera la Material utilizat pentru controlul lichidelor.

Standardul este impartit in 3 categorii:
BS 7959-1:2004 – Determinarea capacitatii de absorbtie.
BS 7959-2:2000 – Determinarea gradului de impermeabilitate sau gradului de emersiune pentru materialele absorbante de ulei.
BS 7959-3:2007 – Codificarea dupa culor pentru materialele absorbante.

TUV GS

GS - marcajul de siguranta al unui produs pentru piata germana

Liber de substante nocive - marca GS de renume mondial este un instrument valoros folosit de consumatori atunci cand vor sa aleaga un produs de calitate. Marcajul asigura consumatorii ca orice produse, de la jucarii si echipamente sportive la aparatele electrice utilizate in gospodarie indeplinesc standardele de calitate si siguranta prevazute de German Equipment and Product Safety Act, ProdSG.

Marca GS dovedeste ca produsul a fost evaluat, testat si certificat pentru siguranta electrica de un organism acreditat tert, independent. Datorita recunoașterii sale in consum ridicat si credibilitate pe piata germana si in alte tari europene, producatorii care aplica marca GS culeg beneficii pe termen lung.

In plus, auditul GS integreaza un numar de orientari europene specifice produselor ce constata daca manuale de operare sunt corecte si complete si asigura ca toate cerintele GS sunt îndeplinite.

Beneficiile marcajului GS

Marca GS recunoscut la nivel international va ajuta la:

Minimizarea raspunderii companiei si de a evita despagubirea.
Retailer Boost si increderea consumatorilor in calitatea si siguranta produselor tale.
Oferi clientilor ajutor pretios atunci cand se decide ce produse sa cumpere.